Piżmian jadalny Abelmoschus esculentus

Piżmian jadalny (Abelmoschus esculentus) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny ślazowatych. Uprawiany jest w wielu krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym.

Liście skrętoległe, dłoniaste, 3-7 klapowane, o piłkowanych brzegach. Kwiaty żółte, kielich długości do 4,5 cm. Mają 5 płatków (dołem podbarwionych na czerwono), 1 słupek i liczne pręciki zrośnięte w rurkę. Pokrój roślina o wysokości 1-4 m. Owoce zielona torebka o długości do 30 cm.

Niedojrzałe owoce (najczęstsze zwyczajowe nazwy: okra z igbo "ọ́kụ̀rụ̀", gombo z języków bantu, bhindi z hindi, lady's fingers) są spożywane po ugotowaniu jako jarzyna, czasami również na surowo.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2017-05-01 14:45:52]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=45474266. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Abelmoschus esculentus. The Plant List. [dostęp 2011-02-17].
  • Jens Rohwer: Atlas roślin tropikalnych. Warszawa: Horyzont, 2002. ISBN 83-7311-378-9.
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2011-02-18].