Akebia pięciolistkowa Akebia quinata

Akebia pięciolistkowa (Akebia quinata) – gatunek pnącza z rodziny krępieniowatych (Lardizabalaceae). W stanie naturalnym występuje w Chinach, Japonii i Korei. Akebia użytkowana jest jako roślina lecznicza w Chinach oraz uprawiana jest jako roślina ozdobna w Europie środkowej, w Nowej Zelandii oraz w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Wszędzie tam też dziczeje.

Liście liście palczasto złożone z 5 owlano-eliptycznych listków, dość sztywne i ciemnozielone. Kwiaty kwiaty drobne słabo pachnące, o barwie jasnopurpurowej lub purpurowozielonej, zebrane w grona. Pokrój pnącze o częściowo zdrewniałych pędach silnie owijających się wokół podpór. Pędy są szarobrązowe. W warunkach naturalnych dorastają do 10 metrów. Owoc owoce znajdują się w podłużnych, mięsistych mieszkach z licznymi nasionami.

Roślina jadalna. Owoce mają właściwości moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wykorzystywana w medycynie naturalnej w zaburzeniach laktacji. Łodyga zawiera dużą ilość soli potasowych. W Chinach owoce stosowane powszechnie jako farsz do mięs[potrzebny przypis].

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2017-05-01 14:54:57]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=48130775. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Akebia quinata (ang.). W: The Plant List [on-line]. [dostęp 2012-11-14].
  • Taxon: Akebia quinata (ang.). W: Germplasm Resources Information Network (GRIN) [on-line]. United States Department of Agriculture. [dostęp 2012-11-14].
  • Akebia quinata. W: Flora of China [on-line]. [dostęp 2009-04-05].
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2009-06-04].