Borówka wysoka Vaccinium corymbosum

Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.), często nazywana borówką amerykańską – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Pochodzi z Ameryki Północnej, ale rozprzestrzenił się w naturalnym środowisku także w Japonii, Nowej Zelandii i w niektórych rejonach Europy (Wielka Brytania, Holandia). Jest uprawiany w wielu krajach, również w Polsce.

Liście eliptyczne, całobrzegie, skórzaste, całobrzegie (u niektórych odmian płytko ząbkowane). Kwiaty zebrane w grona. Korona dzwonkowata, biała , białozielona lub różowa. Kwitnie od kwietnia do maja, kwiaty zapylane są przez pszczoły i trzmiele. Działki kielicha są trwałe, zrośnięte z zalążnią. Pokrój krzew dorastający do 2,5 m wysokości. Pędy pędy silnie rozgałęziające się. Pączki kwiatowe powstają w szczytowych partiach zarówno krótkopędów, jak i długopędów. Owoce typu jagody pozornej. Dojrzewają od połowy lipca do września. Są dużo większe od owoców borówki czarnej, podobne w smaku, lecz pozbawione brudzącego soku.

Kulinaria. Owoce są smaczne i mają duże wartości odżywcze. Są bogate w cukry, kwasy mineralne, sole mineralne, pektyny, witaminy. Nadają się do spożycia na surowo, jako owoc deserowy, jak również na przetwory.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2017-09-17 03:55:17]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=50359001. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Red. Ryszard Dzięcioł: Borówka wysoka : jak rozpoznać choroby, szkodniki i niewłaściwe nawożenie. Kraków: Officina Botanica, 2008. ISBN 978-83-925110-6-9.
  • Miłowit Boguszewicz, Piotr Banaszczak: Katalog roślin II : drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich. Warszawa: Agencja Promocji Zieleni. Związek Szkółkarzy Polskich, 2003. ISBN 83-912272-3-5.
  • A. Michalska, G. Łysiak. Bioactive Compounds of Blueberries: Post-Harvest Factors Influencing the Nutritional Value of Products.. „International Journal of Molecular Sciences”. 16 (8), s. 18642-63, 2015. Basel, Switzerland: MDPI. DOI: 10.3390/ijms160818642. ISSN 1422-0067. PMID: 26266408 (ang.). [dostęp 2015-01-11]. 
  • Nutrient Reference Values for Australia and New Zealand (ang.). Department of Health and Ageing, Australian Goverment. [dostęp 2015-01-11].
  • Composition of Blueberries (ang.). USDA National Nutrient Database For Standard Reference, Release 17 (2004). [dostęp 2015-01-12]. [zarchiwizowane z tego adresu (2017-01-21)].
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-08-25].
  • Routray W., Orsat V.: Blueberries and Their Anthocyanins: Factors Affecting Biosynthesis and Properties - Routray - 2011 - Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety - Wiley Online Library (ang.). Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. [dostęp 2016-01-11].
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-13].
  • TG. Taruscio, DL Barney, J. Exon. Content and profile of flavanoid and phenolic acid compounds in conjunction with the antioxidant capacity for a variety of northwest Vaccinium berries.. „J Agric Food Chem”. 52 (10), s. 3169-76, May 2004. DOI: 10.1021/jf0307595. PMID: 15137871 (ang.). 
  • Paweł Romanowski: Borówka wysoka 'Bluecrop' (pol.). 2013. [dostęp 2013-04-24].
  • Notice of the release of RAZZ highbush blueberry. A speciality cultivar with raspberry-flavored fruit (ang.). USDA AGRICULTURAL RESEARCH SERVICE, Washington D.C. 20250. [dostęp 24-04-2013]. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-05-13)].
  • zbiorowe: Sadownictwo i szkółkarstwo. Warszawa: PWRiL, 1995. ISBN 83-09-01624-7.