Kasztanowiec czerwony Aesculus carnea

Kasztanowiec czerwony (Aesculus ×carnea) – mieszaniec dwóch gatunków kasztanowca: europejskiego Aesculus hippocastanum i pochodzącego z Ameryki kasztanowca krwistego Aesculus pavia. Powstał przypadkowo w Niemczech na początku XIX wieku.

Liście mniejsze, ciemniejsze i sztywniejsze od liści kasztanowca zwyczajnego. Pojedynczy listek osiąga 8-15 cm długości i jest eliptyczny. Kwiaty karminowe we wzniesionych wiechach. Owoce gładkie lub słabo kolczaste.

Jest uprawiany jako roślina ozdobna. Mimo że jest mieszańcem, udaje się go wyhodować przez wysiew nasion. Nadaje się do parków, alei i dużych ogrodów. Do obfitego kwitnienia wymaga słonecznego miejsca, głębokiej i żyznej gleby. Uprawiane jest kilka kultywarów, np. `Brioti` o ciemnoczerwonych kwiatach.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2017-05-01 14:52:47]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=41755290. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • zbiorowe: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.
  • Joachim Mayer, Heinz-Werner Schwegler: Wielki atlas drzew i krzewów. Oficyna Wyd. „Delta W-Z”. ISBN 978-83-7175-627-6.
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-02-03].