Aktinidia pstrolistna Actinidia kolomikta

Aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta) – gatunek rośliny z rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Występowanie: rosyjski Daleki Wschód, Syberia, Korea, północ Chin i Japonia; nadaje się do uprawy w warunkach polskiego klimatu i jest tam spotykana.

Liście odwrotnie jajowate, o drobno piłkowanych brzegach i zaostrzonych końcach. Na nerwach z wierzchu rdzawo owłosione. Kwiaty białe, kremowe. Wydzielają dość miłą woń. Mają do 2 cm średnicy, żeńskie wyrastają pojedynczo, męskie po 3 w kątach liści na zwisających, cienkich, owłosionych szypułkach. Mają pięciodziałkowy kielich, pięciopłatkową koronę, jeden słupek i liczne pręciki. Pokrój dwupienne pnącze o pędach, których długość może wynosić nawet 15 metrów. Owoce żółtozielonkawe, nagie, eliptyczne jagody z licznymi nasionami. Po dojrzeniu osiągają wagę do 5 gramów. Soczyste, o słodkokwaskowatym smaku. Dojrzewają w końcu sierpnia.

Owoce są jadalne. Zawierają cukry, kwasy organiczne (do 2,5%) i witaminy C, której zawartość sięga 1400 mg%.
Działanie i zastosowanie: Spożywanie świeżych, surowych owoców zaleca się w leczeniu szkorbutu, paradentozy, tzw. osłabienia wiosennego oraz grypy i przeziębienia.
Roślina ozdobna. Uprawiane są zwłaszcza okazy męskie, u których jesienią liście przebarwiają się na bardzo ładny kolor.

Źródło informacji: Wikipedia : wolna encyklopedia [dostęp: 2018-12-05 16:46:04]. Dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/w/index.php?oldid=52302872. Główni autorzy artykułu w Wikipedii: zobacz listę.

  • Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
  • Zdzisław Kawecki, Romuald Łojko, Bolesław Pilarek: Mało znane rośliny sadownicze. Olsztyn: Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2007. ISBN 978-83-7299-512-4.
  • Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.
  • Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-03-12].
  • Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-07-20].
ogólne roślina lecznicza
ogólne roślina jadalna
ogólne roślina ozdobna
ogólne roślina użytkowa
ogólne roślina owocowa
ogólne roślina ogrodowa
ogólne pochodzenie: Daleki Wschód
ogólne krzewiaste pnącze
wysokość 2-4 m
barwa kwiatów płatki białe
barwa kwiatów płatki kremowe
typ kielicha pięciodzielny
korona kwiatu i typ kwiatostanu kwiaty zwisające
korona kwiatu i typ kwiatostanu na długich szypułkach
pienność roślina dwupienna
liczba płatków płatków pięć
pręciki liczne
zapach miły i przyjemny zapach
zapach cytrynowy
znamiona słupka słupek jeden
kształt blaszki liście jajowate
kształt blaszki liście odwrotnie jajowate
brzeg liścia drobno piłkowany
jesienna barwa liści żółta
jesienna barwa liści brunatniejące
kolor liścia zielone
kolor liścia w białe i różowe plamy
szczyt zaostrzony
ulistnienie liście owłosione
ulistnienie piłkowane
unerwienie nerwy z wierzchu rdzawo owłosione
okres dojrzewania owoców lipiec
okres dojrzewania owoców sierpień
okres dojrzewania owoców wrzesień
kolor owoców zielone
kolor owoców żółtozielonkawe
rodzaj owoców jagoda
rodzaj owoców eliptyczne
powierzchnia owocu gładka
cechy pędu długie do 15 m
pora kwitnienia maj
pora kwitnienia czerwiec